All for Joomla All for Webmasters

Az idegenlégió ruházata, jelvények (11)

 

 

  A 2eme REI ezredjelvényét 1957-ben az akkori Algériában szolgáló ezred parancsnoka, Goujon ezredes alkotta és hozta létre. 1972-ben a jelvényt is átvette az újjá alakult ezred.

A jelvény téglalap alakja a római légió pajzsát jelképezi. Az öszvér patkó a Dél - Oranban és Marokkóban szolgáló 2. Idegen ezredet a 2eme REI őseit jelképezi. A hét lángú gránát és a zöld, piros szín pedig a Francia Idegenlégiót  jelképei.

 

Forrás és fotó: 2rei.legion-etrangere.com    Két ezüst babér ág között két kardon egy zöld, piros (a Légió színe)  és azúrkék (a lovasság színe) pajzs található. A pajzson még található  a Francia Idegenlégió szimbóluma a hét lángú gránát, melynek közepén egy 1-es szám, valamint a tetején a Légió jelszava a hűség és becsület "Honneur Fidélité" található.
1635-os évszám az ezred ősét a  Régiment de Hohenlohe ezredet jelképezi , a 1921-es évszám pedig az ezred megalakulását jelzi. A pajzs alsó részén az ezred mottóját "Nec Pluribus Impar" találjuk.
Ezt a jelvényt 1936-ban Allnikine őrmester rajzolta illetve alkotta meg és ettől a naptól a 1er REC hivatalos ezredjelvénye lett.

Forrás és fotó http://1rec.legion-etrangere.com/
Fordította: Légióskatona

  Az ezüst háromszögön egy szárnyas sárkány dombormű található, a háromszög központjában pedig egy arany szélű zöld és piros téglalap, melyben a hétágú gránát helyezkedik el. Bal felső sarkában egy 2-es szám található. (Leírás: Szecskó Tibor  Az Idegenlégió jelvényei című nagy könyvben, I.I.L.E. / S.I.H.L.E., 1991).

A sárkány az ezred Kambodzsai múltját jelképezi, míg a zöld és piros szín valamint a hétágú gránát  a Francia Idegenlégió hagyományos jelei. A háromszög alak egy kinyílt ejtőernyőt jelképez, valamint a tökéletesség jelképe melyet ebben az ezredben szolgáló minden légióstól elvárnak.

Ezt a jelvényt 1949-ben Kambodzsában alkották meg az ott szolgáló és az egykori 2eme BEP-nek (2eme Bataillon étranger de parachutiste). A 2eme REP megalakulásakor 1955. december 1.-én az ezred minden változtatás nélkül megörökölte ezt az ezredjelvényt.

Forrás: 2rep.legion-etrangere.com
Fotó:  2rep.legion-etrangere.com
Fordította: Légióskatona

1850-ig a Francia Idegenlégió  hivatalos fejfedője az úgynevezett shako (csákó) volt. Ezután jelent meg a kepi, majd a kepire erősített tarkóvédő, melynek két funkciója is volt: az egyik , hogy megvédjen az erős naptól és a leégéstől , a másik pedig, hogy védjen az esőtől.

1097-ben a légiósok öltözete, valamint a kepit borító vászon is keki színű lett. Idővel fehér színűvé vált az állandó napsütéstől és mosástól.

1915-ben a kepi, a tradicionális váll-lap és a kék öv lassacskán eltűnt az egyenruháról, elsősorban ellátási gondok miatt.