All for Joomla All for Webmasters

A fehér kepi ( Kepi Blanc )

Írta:
Értékelés:
(2 szavazat)

1850-ig a Francia Idegenlégió  hivatalos fejfedője az úgynevezett shako (csákó) volt. Ezután jelent meg a kepi, majd a kepire erősített tarkóvédő, melynek két funkciója is volt: az egyik , hogy megvédjen az erős naptól és a leégéstől , a másik pedig, hogy védjen az esőtől.

1097-ben a légiósok öltözete, valamint a kepit borító vászon is keki színű lett. Idővel fehér színűvé vált az állandó napsütéstől és mosástól.

1915-ben a kepi, a tradicionális váll-lap és a kék öv lassacskán eltűnt az egyenruháról, elsősorban ellátási gondok miatt.

 1922-ben Marokkóban a kepi visszatért és újra az egyenruha tartozékává vált. A légiósok gyorsan kifehérítették , hogy megfeleljenek a Légió háború előtti imázsának.

1926 június 18-án - miután ROLLET tábornok több levelet is írt az akkori  hadügyminiszternek - , a Légió lett az egyetlen egység a francia hadseregen belül, akik hordhatták a kepit. Igaz kék és piros színűt egy gránáttal díszítve, melyből hét lángnyelv áll ki, nem pedig fehéret , mint ahogy azt a légiósok szerettek volna. A kepit ellátták egy keki színű sapka-  és halánték védővel is, de csak bevetések alatt használhatták, mely igencsak nem volt az ínyére a Légiósoknak.

1930-ban ROLLET tábornok végül megnyerte a harcot és elérte, hogy a kepi, a piros és zöld színű váll-lap és a kék öv újra az egyenruha része legyen…. időben, még a Francia Idegenlégió fennállásának századik évfordulója előtt 1931-ben.

1931-ben a Francia Idegenlégió fennállásának századik évfordulóját a 2eme REI és a 3eme REI fehér kepiben ünnepelte.

A fehér kepi kérdése csak az 1939. július 14.-i  nemzeti ünnepen oldódott meg , ahol a Francia Idegenlégió Párizsban, a híres Champs Elysées-én fehér kepiben, diadalmasan vonult végig. Ez a felvonulás lett az úgymond “felszentelése “ a kepinek.

1945. április 2-àn Párizsban az R.M.L.E (régiment de marche de la légion étrangère) egyik százada fehér kepiben vonult fel és  hatalmas, éljenző tömeg fogadta őket. Egy időben ezzel a 13eme DBLE (13emedemi-brigade de Légion étrangère) is felvonult, de ők a narviki (Novegia) csatában használt barett sapkában. Őket viszont ezért nem fogadták és ünnepelték olyan lelkesen. 1945 június 18-àn már ők is fehér kepiben vonultak fel a győzelmi felvonuláson.

Ettől a dátumtól kezdve a Légió összes egysége a fehér kepit kezdte el hordani.

1964-ben a kepi egy új formát kapott , melyet napjainkig hordanak a Légiósok.

A 1ere REC (harckocsizók) a mai napig az 1964-es modellt hordják , egy fehér vászon borítással az úgynevezett couvre-képi-vel.

1914-ben a tisztek és az altisztek a tizedesek és légiósok által hordott fehér kepi helyett a kék és piros kepit hordták.

1831 óta a Francia Idegenlégió által hordott fejfedő evolúciója:

1831:  csákó (shako)  megegyezik a francia gyalogságban rendszeresítettel.

1852: csákó nyakvédővel : jobban alkalmazkodik a különböző éghajlatok viszontagságaihoz.

1873: kepi nyakvédővel és fehér fedőréteggel.

1902: piros kepi kék pánttal, levehető nyakvédővel és fehér fedőréteggel.

1939:  piros és kék kepi fehér fedőréteggel.

1964: a ma is jól ismert fehér kepi fedőréteg nélkül ( kivéve a 1er Rec-et)

.

Megjelent: 3144 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni