All for Joomla All for Webmasters

Adar, észak Mali

Írta:

Ezen a holdbéli tájon csak homok és fekete kő mindenhol. 50 fokban, tűző napon, árnyék nélkül menetelnek a 2eme REP ejtőernyősei egy magaslati pont felé, hogy megfigyelés alá vegyék és biztosítani tudják a térséget.

Mióta a francia hadsereg elkezdte a hadműveleteket ezen a barátságtalan tájon, azaz a kezdetektől fogva a légiósokat bevetették, hogy megsemmisítsék az ezen a környéken bújkáló iszlamista terroristákat.

Egész nap szikkasztó hőségben, 12,7 mm-es géppuskával a háton haladtak előre, hogy szembeszálljanak az ellenséggel, a dzsihádistákkal.

Ebben az országban a Francia  Idegenlégió megtalálta a kedvenc területét. A sivatagos és sziklás tájat.  Mint ahogy már a régmúltban is szembeszállt Algéria dűnéivel vagy Dzsibuti köves felvidékeivel. A speciális erők és a tengerészgyalogosok oldalán kőről kőre, barlangról barlangra a teljes alaposságot követve nézik át a körzetet, hogy felkutassak és megsemmisítsék a dzsihádistákat, élelem és a fegyver rejtekhelyeiket.

Egy olyan ellenség ellen harcolnak, aki ragaszkodik a területéhez és inkább meghal, mint hogy megadja magát vagy fogságba essen. Az az érzés, hogy egy sajátságos és egy külön világú sereghez tartozol, megkülönbözteti ezt a csapatot minden más katonaságtól.”13 év a légióban, 13 év a 2emeREP-nel azért az nem semmi”- mondta egy belga származású hadnagy.

A 2eme REP-nek Calvin Korzikán van az ezrede és őket tartják a Francia Idegenlégió „krémjének”. Február 19-én a 2eme REP egyik ejtőernyőse Vormezeele Harold főtörzsőrmester 33 évesen egy felderítő hadművelet közben elesett.

19 éves korától 14 éven keresztül hűséggel és becsülettel  ’’Avec Honneur et Fidélité’’ szolgálta Franciaországot.

A por és a homok mindenhova behatol. 5 -8 liter víz szükséges a hidratáláshoz egy egész napra. A légiósok sokkal gazdaságosabban használják, mint más csapatok. Ők nagyon jól tudják, hogy gazdálkodni kell a létfontosságú vízzel. Keveset isznak, keveset beszélnek. Csak mennek előre.

A tisztek franciák, a légiósok pedig különböző nemzetiségűek.  Európai, ázsiai és néhány afrikai. Néhány szláv vagy dél-afrikai a saját anyanyelven beszélget társaival. Egy dél-amerikai bevallja, hogy ő a brazil falvakban nevelkedett. De egy szót sem szól az okról, hogy miért is állt be a légióba. Én sem kérdezek senkit sem erről. Nem illik! Csak egy a nyakáig tetovált olasz meséli el, hogy ő az olasz seregből egyenest a légióba állt.

Többségük már harcol Afganisztánban, vagy ahol a közelmúltban a francia hadsereg jelen volt. Tapasztalt, szívós katonák. Képesek órákon át tűrni az égető nap erejét. Mégis sokuknak itt Maliban volt az első taktikai ugrása.

Kiugrani egy ejtőernyővel és harcba indulni. Szembe szállni azzal az ellenséggel, aki semmi áron nem adja fel. Szembe szállni azokkal a dzsihátistákkal, akikkel szembe február végén egy másik hadsereg, a csádi, több mint 25 embert veszített.

Írta :  Kenzo TRIBOUILLARD
Fordította: Légiós katona

Megjelent: 2400 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni