All for Joomla All for Webmasters

Afganisztán : A francia csapatok kivonása aggodalomra ad okot!

Írta:

Miközben a NATO és a francia csapatok kivonása folytatódik az afgán területekről, a fővárosban Kabulban kedden  a tálib lázadók egy nagyszabású terrorista támadást hajtottak végre az amerikai CIA épülete és az afgán elnöki palota ellen. Szerencsére a  támadásban egyetlen egy katona sem esett áldozatul, de ez a támadás is bizonyítja , hogy mekkora nyomás nehezedik az afgán erők vállára a nemzetközi erők kivonásával 2014 év végéig.

Jean-Yves Le DRIAN francia honvédelmi miniszter a rövid, hétfőtől keddig tartó kabuli látogatása során találkozott a még a fővárosban tartózkodó 850 fős francia erők katonaival. Ezek az egységek nem harcoló , bevetési csapatok, hanem az afgán védelmi erők és hadsereg kiképzését, felkészítését és  oktatását látják el.  

Az utolsó bevetési és harcoló csapatok már decemberben elhagytak az afgán területeket és ez a távozás nagyon nyugtalanítja az afgán katonákat és civil lakosságot is.

"Még túl korai"

A francia hadsereg fokozatosan adja át a 180.000 főből álló afgán hadseregnek a terület és az ország felügyeletét, de Djawad nem túl nyugodt és biztos:  ’’Még félünk. Félünk a táliboktól. Mindenhol jelen vannak. Semmi jóra nem számíthatunk... 2001 óta a koalíciós csapatokkal, köztük a franciákkal is sokkal nagyobb a biztonság és itt van a az a kórház is a reptér mellett , ahol nagyszerű, európai szintű ellátásban részesültünk , modern orvosi felszereléssel mint Franciaországban .Ha ezek a katonák magunkra hagynak az azt jelenti , hogy a tálibok vissza fognak térni... mert újra szabad lesz számukra a terület! ’’

A levegőből még mindig több megfigyelő léggömb pásztázza Kabul területét. Helikopterek járőröznek. Az afgánok nem igazán bíznak a jövőben , szerintük az afgán hadsereg még nem elég erős a feladathoz: ’’Az afgán hadsereg folytatja az oktatásokat, kiképzéseket és folyamatosan fejleszti magát, de még nem tudja az ország biztonságát fenntartani , ehhez meg túl korai. Egy jó légierőre is szükségünk lenne, de sajnos még ez nem biztosított. Még nem érezzük magunkat biztonságban, csak az afgán hadsereggel.’’

Forrás és fotó : Europa 1

Fordította: Légiós katona

Megjelent: 1830 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni