All for Joomla All for Webmasters

A Francia Idegenlégió új múzeuma

Írta:

francia idegenlegio muzeum2013.  április 30-án Aubagne-ban a cameroni csata 150.-ik évfordulója  és megemlékezése alkalmával , ünnepi keretek között felavatják az idegenlégió megújult, megszépült múzeumát.
  Ez a hatalmas projekt 2005-ben kezdődött. Ma már egy teljesen új, 1200 m2-es modern,innovatív, esztétikus és  informatív múzeummá alakult át.
A látogatók a történelmi utazást  egy nagyon szép és stílusos teremben kezdik , ahol Edith Piaf és más előadóművészek dalai  hallhatók, különböző mozi plakátokkal egybe öltve, mielőtt tényleges  lépést tesznek az idegenlégió történelme felé.

Teremből- terembe,  korról- korra,  a kornak megfelelő ruházatba  és  fegyverzetbe felöltöztetett élethű  bábuk és makettek   tematikusan  mutatják be a légiósok  mindennapjait , hősies csatái, bevetései,  missziói történetét , a kezdetektől napjainkig.

Ezt a csodás utazást a múltban a látogatók a híres becsület teremben és a kriptában fejezik be ,  ahol megtalálható a híres és hősies Danjou kapitány fa keze (a légió legnagyobb ereklyéje) és az a fal ahova a több mint 35000,  a csatatéren elesett hős légiós nevét aranybetűkkel írták.

A Francia Idegenlégió egyszerre egy mítikus és egy valóságos hadsereg. Megalapítását 1831 óta  több ország is megpróbálta lemásolni, sikertelenül. Ebben a hadseregben sikerült létrehozni egy igazi és új  státuszt a légiós katonák számára, eltekintve attól, milyen szociális rétegből, társadalmi osztályból vagy országból is származzanak, mely vallásban  hisznek és hogy milyen a bőrszínük. Ezek a tényezők nagyon sok filmrendezőt , költőt , regény és dal írókat, zeneszerzőt megihletett, hiszen ki ne szeretne betekintést nyerni ebbe a zárt és mítikus világba? Ki ne szeretné átélni ezeknek a titokzatos, név nélküli emberek ( hommes sans nom) kalandjait? Az új múzeum ebbe a világban ad majd betekintést és segítséget a kedves látogatóknak.

Az új múzeum részt vesz az idén is megrendezett provenci tavaszi fesztiválon, mely Európa kulturális fővarosában, Marseillben  kerül majd  megrendezésre.

A régi múzeumot évente kb. 25000-en látogatták és a statisztikák azt mutatták, hogy ebből a látogatók 70%-a civil es csak 30%-a tartozik valamilyen egyenruhás szervezethez.
A múzeumba való belépés ingyenes! A múzeum hétfő és kedd napok kivételével  mindennap nyitva tart , délelőtt 10h00 és 12h00 között. Délután pedig  14h00-től 18h00-ig tart nyitva.

Zárva december 23-a és január 31-e között, ebben az időben kizárólag csoportos látogatásra van lehetőség és csak előre egyeztetés és foglalás után a múzeum vezetőségével.
Az idegenvezetést a múzeum szinte minden nyelven biztosítja a csoportos látogatók számára.
Kapcsolatfelvételi lehetőség:
Telefonszám:      0033-4-42-18-12-41
E-mail:               musee.legionetrangere @ gmail.com
Levelezési cím:   Musée de la Légion étrangčre
                                  Quartier Viénot
                                route de la Légion  
                                   BP 21 355
                           13 784 AUBAGNE CEDEX
                                        France

A múzeum bejáratát  a chemin de la Thuillčre nevű utca felől lehet megközelíteni Aubagne-ban.
Irányitószám:   13400

A legfontosabb időszakok a múzeum életében:
1888-1930
1888-ban az akkori hadügyminiszter Boulanger tábornok  engedélyezte a francia ezredeknek, hogy létrehozhatnak egy úgynevezett  becsület termet (salle d’honneur) , ahol  végleg megfelelő és tiszteletre méltó helyre kerülnek azok a dolgok, souvenirek, melyeket az ezred a különböző hadjáratokon szerzett vagy kapott .
A légió még ebben az évben lerakta az első múzeumnak az alapkövét. A légiósok négy éven keresztül dolgoztak az épületen, a bútorokon és a  múzeumot körülvevő falon. Zeni ezredes (az akkori projekt felelőse) az utolsó számlákat a saját zsebéből fizette ki , mert úgy vélte , hogy a légiósai megérdemelnek egy olyan helyet , ahol ki lehet állítani és megőrizni a dicsőséges hadjáratok emlékeit és ahol méltóan lehet megemlékezni a harcmezőn elesett hős katonák nevére és megőrizni azt a jövő nemzedéke számára.

Megjelent: 7031 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni