All for Joomla All for Webmasters

Mali: Serval Hadművelet 2013 június 6. 18h00 és 13. 18h00 között

Írta:

Serval hadmuveletAz elmúlt 7 napban 90 bevetést hajtottak végre a légierő emberei. Főleg a szárazföldi csapatok védelme, utánpótlása és a szállítása volt a feladatuk. De mindvégig az elsődleges feladatuk az Észak-Maliban lefolytatott Orion akció , Bourem térségében a Niger folyó mentén volt.
Június 8.-a és 13.-a között a Serval erők  több mint 400 katonája és egy mali csendőrségből álló egység folytatta a felderítési és biztosítási feladatokat, hogy beazonosítsák, felkutassák a rejtek- és búvóhelyeket a Niger folyó kanyarulataiban.


Június 8.-a és 9.-e között két század  VAB és VBCI (könnyű páncélozott csapatszállító harckocsi) típusú harci járműveken, két szakasz pedig helikopterrel hagyta el Gao városát , hogy Melach térségbe meglepetésszerű akciókat hajtsanak végre a terrorista csoportok ellen.  Június 9.-e és 13.-a között végrehajtottak  nagyon nehéz felderítési hadműveletek, melyek sikerrel jártak. Több rejtekhelyről több mint 30 db  (több típusú fegyver (AK647,HK G3, Mauser és 12,7 mm-es géppuska) , több mint 5000 db lőszer, optikai és rádiós felszerelés, valamint  5 terepjáró és egy kamion és rengeteg üzemanyag került elő. Ezzel egy időben egy olyan műhelyre is bukkantak , ahol házi készítésű bombákat ún.  “IED”-ket gyártottak, több mint 50 zsák robbanóanyag előállításához alkalmas alapanyaggal.
Mindent összevetve a terroristák mindent megtettek, hogy elkerüljék az összetűzést a Serval erőkkel. A csapatok viszont nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a helybéli lakossággal. Ennek a kapcsolatnak köszönhetően fontos információkhoz jutottak a terroristákkal kapcsolatban és ez elősegítheti a közeljövőben végrehajtandó feladatokat.

Június 12-én a Serval erők két modern szivattyútelepet adományozott Gao városának. A város főfelügyelője személyesen köszönte meg az egész lakosság nevében ezt a nagyvonalú és felbecsülhetetlen értékű adományt a francia katonáknak, a humanitárius szervezeteknek és mindazoknak, akik részt vettek ebben az akcióban.

Ezt az akciót szeretnek még tovább folytatni, hogy minden térség megfelelő minőségű vízhez és kúthoz jusson.

A brigád egyenlőre befejezte főbb átcsoportosításait  és 5 alcsoportba fejlődött. Jelenleg 3 alcsoport Gao városban, egy Kidalban egy pedig Tessalitban állomásozik.

Ezekkel az akciókkal párhuzamosan a francia katonák kivonása, április óta kis csapatonként megkezdődött. Június 6-án 3 C160-as szállító repülőgép elhagyta Bamakot Franciaország felé. Ugyanazon a napon egy több mint 50 harci járműből álló konvoj elindult Abidjan (Elefantcsont part) felé. Az esti órákban érkeztek meg, több mint 400 tonna rakománnyal.

Még 3500 katona tartózkodik Mali felségterületein, hogy folytassák a terroristákkal szembeni akciókat. Feladatuk, hogy meggyengítsék vagy  megakadályozzák  a jhiadisták tevékenységeit a térségben. Feladataik közé tartozik még, hogy lassan visszaadják a mali kormánynak az irányítást és a  terület felügyeletet.

Forrás:  EMA / Szárazföldi Haderők
Fordította: Légiós katona

Megjelent: 2009 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni