All for Joomla All for Webmasters

Mali : Sirius hadművelet!

Írta:

150 katona vett részt a ’’Sirius’’ nevű műveletekben Adar térségeben, ahol felderítési műveleteket hajtottak végre Tessalittól délre.

Három harckocsizó szakasz AMX 10 RC harckocsikon, egy gyalogsági szakasz VAB csapatszállítókon , egy védelmi csoport 120 mm-es aknavetővel, egy műszaki csoport indult el dél Aguelhok-ból, Assamalmal völgyébe. A 150 katonából álló egységet a Francia Idegenlégió első lovassági ezred (1er REC),a második gyalogos idegen ezred (2eme REI), az első idegen műszaki ezred (1er REG) , a harmadik tengerészgyalogos tüzérezred (3eme RAMA) és a hatodik híradós és parancsnoki század (6eme CCT) katonai alkották. A műveleteket a légierő Rafal típusú vadászgépei , a haditengerészet Atlantique 2-es típusú repülői és a pilóta nélküli Harfang típusú drónok is támogatták.

 Az előrehaladás során nagy hasznát vették a civil emberektől kapott nagyon értékes információknak. A sok hasznos vagy kevésbé hasznos információ által tudomást szereztek több rejtekhely létezéséről Aguerba falu közelében , 10 kilométerre észak Issourantól. Június 15-én a páncélos és gyalogos egységek elértek a falu határát és az egykori terrorista tábor átkutatását , felderítését azonnal elkezdtek. Másnap 16-án kora reggel, egy rejtekhelyre leltek egy hasadék alján . Nem sokkal később egy második rejtekhelyet is felfedeztek , pár száz méterrel messzebb. Egy tűzszerész csapat azonnal lezárta és biztosította a területet, majd megkezdték a rejtekhely átkutatását. Az első 19 darab 122 mm-es rakétát, a második közel egy tonna lőszert rejtett magában. Késő délután , a tűzszerészek 1.6 tonna lőszert és robbanóanyagot semmisítettek meg. Ezekben a házi készítésű robbanóanyaghoz használt 25 és 50 kilós zsákokban kálium-nitrát-ot találtak. A tűzszerészek összesen több mint 10 tonna , rögtönzött robbanóeszközökhöz alkalmas alapanyagot, felszerelést hatástalanítottak vagy semmisítettek meg.

Mindent összevetve 6 napos akció során a francia erők semmilyen összetűzésbe nem kerültek a terroristákkal,  valószínű , hogy a lázadó csoportok inkább elkerülő stratégiát folytatnak. A civil lakossággal való jó kapcsolatnak köszönhetően és a hadsereg által összegyűjtött hasznos információknak  köszönhetően , több tonna veszélyes anyagot , lőszert , rakétát sikerült felfedezni és megsemmisíteni. A Serval erők folytatják a felderítő és megsemmisítő akciókat az ellenség logisztikai és utánpótlási vonalain.

 

                      Erőt, Bátorságot és Kitartást kívánunk a Maliban a Serval erőkben szolgáló 3500 bajtársunknak!

 

Forrás és fotó: Veterans JobsCenter

Fordította : Légiós katona

Megjelent: 1969 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni