All for Joomla All for Webmasters

Sivatagi Vihar hadművelet

Írta:

1990 augusztus 2-án iraki tankok és egységek Szaddám Huszein parancsára minden figyelmeztetés nélkül megszállták az olajban gazdag Arab öböl egyik gyöngyszemét, Kuvait-ot. Ezzel elkezdődött az öbölháború. Az iraki inváziót az ENSZ azonnal elítélte és azonnali nemzetközi katonai beavatkozást követelt. Franciaország a Daguet névre keresztelt hadosztályát küldte az öbölbe, melynek nagy részét a 6-dik Könnyű Páncélos hadosztály alkotta. A Francia Idegenlégió a második gyalogos ezredet (2eme REI) , az első harckocsizó ezredet (1er REC), a hatodik műszaki ezredet (6eme REG) azaz a mai 1er REG-et, a második ejtőernyős ezred kommandósait és az első ezred (1er RE) néhány csoportját küldte a háborúba.

Megkezdődik a  "Sivatagi Vihar hadművelet":     

1991 január elején a koalíciós erők  Schwarzkopf tábornok parancsnoksága alatt megtervezték a szárazföldi és légi offenzívát. A  francia erők ezekben az előkészületekbe Schmitt tábornok vezérkari főnökkel és a Szaúd-Arábiában állomásozó erők parancsnokával, Roquejeoffre tábornok irányításával vettek részt. A szárazföldi offenzívát két irányból indítják: a frontális támadást az amerikai páncélosok, a tengerészgyalogosok és az arab koalíciós erők együtt kezdik meg. A másik támadást pedig nyugatról, XVIII-dik hadtest a francia erőkkel közösen kezdik meg, január 17-dikével.

Riadókészültség:

1990 szeptember 14 és 15. között a második gyalogos ezredet (2eme REI) , az első harckocsizó ezred (1er REC) első es harmadik századot 72 órás riadókészültségbe helyezték. Szeptember 22.-én  a 2eme REI  hajóra száll 47 darab terepjáróval, 95 darab  könnyű páncélos csapatszállítóval és 82 darab teherautóval. Szeptember  30-án megérkeznek egy  szaúdi kikötőbe, Yanbu-a.  Szeptember 23-án a 1er REC két százada hajóra száll és indul útnak. Szeptember 28-án a 1er REC negyedik századát is készültségbe helyezik és az ezred másik két századát  --- akik Dél-Amerikában teljesítenek szolgálatot -, visszarendelik Franciaországba. Október 6.-ra a 1er REC összes százada megérkezett Szaúd-Arábiába. December 26.-ára a hatodik műszaki ezred (6eme REG) összes egysége is csatlakozik a francia erőkhöz.  

 1991 február 24-én vasárnap reggel 7 órakor a Francia Idegenlégió átlépi az iraki határt és  gyors, hatékony műveletekkel  36 óra alatt sikeresen elfoglalja As-Salman városát és repteret. Az iraki erők hatalmas veszteségeket szenvedtek az ütközeteken , ezzel szemben viszont a Légió sem egy emberét , sem járművét nem vesztett.

Áprilistól a hatodik műszaki ezred megkezdte Kuvait város (Kuwait City) megtisztítását, biztosítását.

Sivatagi Vihar hadműveletben részt vett egységek:    

1er REC : 850 légiós, 36 darab AMX-10 RC típusú tank , 12 darab  harckocsi elhárító rakétával ellátott könnyű páncélos harckocsi (VAB HOT)

2eme REI:  1200 légiós ,47 darab terepjáró, 95 darab  könnyű páncélos csapatszállító, 82 darab teherautó, 120 mm aknavető, harckocsi elhárító rakétával ellátott könnyű páncélos harckocsi (VAB HOT)

6eme REG : 700 légiós és könnyű páncélos harckocsi (VAB)

2eme REP: 40 légiós (GCP)

1er RE: parancsnoki, elsősegélynyújtó és kiegészítő egységek

A Francia hadsereg 12000 katonával vett részt a háborúban.

Forrás: Legion Etrangere, Wikipédia stb.
Fotó: www.legionetrangere.com
Összeállította: Légióskatona

Megjelent: 1424 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni