All for Joomla All for Webmasters

Történelem, hagyomány (10)

2016. február 03., szerda 18:05

Dzsibuti, 1982. február 03

Írta:

A 2emeREP 4. százada rövid kiküldetését teljesítette Dzsibutiban. Ezen a reggelen a második szakasz repülési gyakorlatra indult egy Nord-Atlas 2501 típusú repülőgéppel. A rossz látási viszonyok miatt az 1680 méter magas,  Mont-Garbi  nevű hegy sziklás falaiba ütköztek. Sajnos a  repülőgép fedélzetén utazó mind a 36 katona életét vesztette!

Emlékük örök!

2015. szeptember 03., csütörtök 09:29

A Francia Idegenlégió története

Írta:

francia idegenlegio tortenete

 

A Francia Idegenlégió történetét több mint 150 képpel bemutató videó 1831-2013.-ig.

 

2014. február 04., kedd 18:57

Djibouti: 1976. február 04.

Írta:

A 13eme DBLE és 2eme REP légiósai a szomáliai határon 31 gyerek kiszabadításában vesznek részt, ahol szomáliai terroristák megtámadnak egy iskola buszt és túszul ejtik a benne utazó gyerekeket.

1976. február 3.-án reggel, 07h15-kor a francia légierő 188-as bázisa által működtetett iskolabuszt Ambouli körzetében 4 felfegyverzett terrorista megtámadja és túszul ejtik , majd elindulnak a 18 kmre lévő szomáliai határra. A 2eme REP második százada Soubirou százados parancsnoksága alatt ebben az időben teljesít egy rövid távú kiküldetést, az úgynevezett MCD-t (mission de courte durée) a 13eme DBLE keretein belül. A századot azonnal riadóztatják és a határra küldik. A századot megerősítik a 13eme DBLE felderítő századának nehéz géppuskákkal felszerelt páncélozott harcjárműveivel. A határ túloldalán a szomáliai hadsereget is riadóztatják és lezárják az átkelő szakaszokat. Az éjszaka lassan leszáll , anélkül, hogy bárki is tudná mit is akarnak a terroristák.

2014. január 09., csütörtök 13:24

A Francia Idegenlégió és ezredeinek mottói

Írta:


A Francia Idegenlégió általános mottói :

"Legio Patria Nostra"

"Légion Notre Patrie"  (Légió a mi hazánk)

‘Honneur et fidélité’’   (Becsület és Hűség)

Története:

Legio Patria Nostra
  Ez egy igazi enigma, ugyanis a “Legio Patria Nostra” mottót igazából a mai napig senki nem tudja , hogy honnan származik és mióta használjak.  Egyszerűen csak ez a mottó tükrözi , hogy a légiósok egy elit egységhez  és egy családhoz tartoznak, miután különböző okok miatt szakítottak korábbi társadalmi és családi környezetükkel.

Honneur et fidélité

 A francia hadsereg ezredeinek zászlaja mind a « République française » (Francia Köztársaság) és a «Honneur et patrie» (Becsület és haza) feliratot viselik. Ez utóbbi felirat viszont nem igazán tetszett a légiósoknak így 1920 december 30-án hivatalosan is megváltoztatták az összes idegenlégiós zászlón  a «Honneur et fidélité» (Becsület és hűség) feliratra. A Légiósok különösen büszkék erre mottóra, mivel ez felidézi dicsőséges hozzáállásukat, harci szellemüket, tiszteletüket és a csatákban véghezvitt nagy áldozatukat.

Paul Frédéric ROLLET 1875. december 25.-én született Auxerre városában, ahol édesapja az ott állomásozó gyalogos ezred egyik kapitánya volt. Az édesapja állandó áthelyezései ”egy fizikailag intenzív, alapvetően fegyelmezett, de impulzív természetet faragott belőle” - írta róla Torcy tábornok 1902-ben. A fiatal fiú könnyen megtanulta azokat a dolgokat, melyek a katonai élethez szükségesek. Azt is gyorsan megtanulta, hogy az életben egy embernek ki kell állnia és megvédenie elképzeléseit, méltó legyen a nevére, még ha ezzel könnyen szerez ellenségeket is.

Paul Role életét és egzisztenciáját nagyon gyorsan egy dolog határozta meg: ez pedig a Francia Idegenlégió. Két év után - melyet a  Saint-Cyr nevű katonai iskolában töltött el - , a 24 éves fiatal hadnagy 3 évet az Ardennekben, a 91-dik gyalogos ezrednél töltött, ahol befejezte tanulmányait. 

Egy nagy szerelmi történet kezdete, mely egész életvonalát végig vezeti a ’’Nemzet és az Idegenlégió szolgálatában”.