All for Joomla All for Webmasters

A Francia Idegenlégió és az első világháború (1914-1918)

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

1914 augusztusától nagyon sok külföldi csatlakozott az Idegenlégió soraiba Franciaországon és a gyarmatokon belül, mivel nem akartak kimaradni a harcokból, vagy, hogy ezzel mutassák ki Franciaországhoz való szeretetüket, ragaszkodásukat. Fiatal amerikai önkéntesek (például Cole Porter híres amerikai musicalszerző) is jelentkezett legionáriusnak, mivel országuk csak később lépett be a háborúba.
52 nemzet nem kevesebb mint 42883 önkéntese állt be a Légió soraiba és a megnövekedett létszám miatt új gyalogos ezredeket alakítottak, mint például a  5eme RM-et (5eme Régiments de Marche). Többnyire oroszok, olaszok, svájciak, belgák és britek jelentkeztek. Az alakulat ebben a háborúban vívta ki az elit jelzőt, mivel rengeteg ütközetben (például hangard-i erdei harcok) kiemelkedően teljesítettek a nehéz körülmények és a nagy veszteségek ellenére is. Nem hivatalos adatok szerint a Légió a nyugati fronton 11 000 katonát vesztett.

 A nagy számú veszteségek miatt nagyobb része az első önkénteseknek visszatért saját országába. Emiatt a parancsnokság úgy döntött, hogy 1915 november 11-én  megalakítja az RMLE-t (Régiment de Marche de la Légion Etrangère). Az ezred hatalmas részt vett ki a nyugati fronton, Artois-ban, Somme-ban és Verdun-ban. A harcok után az elért eredményeik alapján és hősies helytállásuk miatt az RMLE az RICM-mel (Régiment d'Infanterie Chars de Marine) együtt Franciaország két legkitüntetettebb ezrede lesz.

A Francia Idegenlégió egy zászlóalja másik két ezreddel a zouavesi zászlóaljjal (régiment d'infanterie de l'armée de terre française) és egy algériai lövész zászlóaljjal megalakítja az RMA (Régiment de Marche d'Afrique) és 1915-ben részt vesz a gallipoli harcokban , majd csatlakozik a keleti hadsereghez a szaloniki fronthoz 1916 és 1918 között. Ezekben a csatákban a tisztek és altisztek közül csak egy altiszt maradt életben, aki képes volt átvenni a parancsnokságot: Léon főtörzszászlós.  Így Ő kényszerült átvenni a zászlóalj teljes parancsnokságát. Később előléptették alhadnaggyá.

Írta: Légiós katona
Fotó: Le Petit Journal

Megjelent: 2034 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni