All for Joomla All for Webmasters

Djibouti: 1976. február 04.

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

A 13eme DBLE és 2eme REP légiósai a szomáliai határon 31 gyerek kiszabadításában vesznek részt, ahol szomáliai terroristák megtámadnak egy iskola buszt és túszul ejtik a benne utazó gyerekeket.

1976. február 3.-án reggel, 07h15-kor a francia légierő 188-as bázisa által működtetett iskolabuszt Ambouli körzetében 4 felfegyverzett terrorista megtámadja és túszul ejtik , majd elindulnak a 18 kmre lévő szomáliai határra. A 2eme REP második százada Soubirou százados parancsnoksága alatt ebben az időben teljesít egy rövid távú kiküldetést, az úgynevezett MCD-t (mission de courte durée) a 13eme DBLE keretein belül. A századot azonnal riadóztatják és a határra küldik. A századot megerősítik a 13eme DBLE felderítő századának nehéz géppuskákkal felszerelt páncélozott harcjárműveivel. A határ túloldalán a szomáliai hadsereget is riadóztatják és lezárják az átkelő szakaszokat. Az éjszaka lassan leszáll , anélkül, hogy bárki is tudná mit is akarnak a terroristák.

Február 04.-én a 13eme DBLE és a 2eme REP mesterlövészei felveszik pozíciójukat. A 2eme REP légiósai a közeli pálma ligetben várakoznak, keletre a busz helyzetétől, a 13eme DBLE géppuskásai pedig 500 méterre északra helyezkednek el, ahol velük együtt a csendőrség egyik egysége várakozik velük. Franciaországból a csendőrség kommandósainak a GIGN-nek (Groupe d'intervention de la gendarmerie nationale) mesterlövészei is megérkeznek. A busz utasaival és a terroristákkal együtt még mindig ugyanazon a helyen, egy helyben áll. A terroristák erősítést kapnak Szomáliából. A szomáliai katonák a határ mindkét oldalán beássák magukat és megtiltják a határ teljes szakaszán az átjárást. A GIGN-en mesterlövészei elfoglalják pozícióikat a pálma liget szélén.
Február 6.-án 15 óra 45 perckor a mesterlövészek tüzet nyitnak. Ezzel párhuzamosan a 2eme REP ejtőernyősei megindítják a támadást, míg a nehéz géppuskás páncélos harckocsik helyet változtatnak és felveszik új pozíciójukat a határral és a terroristákkal szemben. A feladat, hogy megvédjék és kimenekítsék a gyerekeket, valamint viszonozzák a tüzet ha esetleg máshonnan is támogatást kapnak a terroristák. De rögtön az akció elején a határ túloldaláról automata fegyverekkel tűz alá veszik a légiósokat, de a géppuskás páncélos járművek hamar megsemmisítik a támadókat és a második század légiósai sikeresen elérik a buszt , kiszabadítva a gyerekeket és az őket kísérő két felnőttet , majd azonnal biztonságos, védett helyre kísérik őket.
16óra 05 perckor az akció befejeződött. A művelet csak 20 percig tartott. Azt is tudjuk, hogy milyen nehéz tűző napon, 36 órás várakozás után a 6 mesterlövésznek pontos lövést egyszerre és összehangoltan leadni.
A lövéseket ugyanúgy adták le, mint ahogy a gyakorlatokon szokták: három, kettő, egy, nulla, tűz! Egy pillanattal később a négy terrorista összeesik. Az ötödik terrorista, aki sikeresen elbújt a lépcsőn a bal első ajtónál , próbálja menteni a bőrét és megpróbál elfutni. A próbálkozása sikertelen, mivel egy újabb mesterlövész le is szedi.

A Soubirou százados által vezetett 2eme REP és a Csendőrség értékelése:

- 2 gyermek meghalt az egyik terrorista lövései által: egy kislány azonnal meghalt a helyszínen, majd néhány nappal később egy idősebb kisfiú halt bele a sérüléseibe, miután átszállították a párizsi Val-de-Grâce nevű kórházba ahol több műtéten esett át.

- 5 másik kisgyerek és a két felnőtt kísérő megsebesült

-1 kisgyereket az egyik terroristának sikerült elrabolnia, de később őt is sikeresen kiszabadították

- Doucet hadnagy a század egyik szakaszparancsnok is megsebesült az akcióban

-7 terroristát lelőttek

-az viszont, hogy hány szomáliai katona sérült vagy halt meg a művelet során, a mai napig senki sem tudja.


Forrás és fotó : fr.wikipedia.org

Fordította: Légióskatona

Megjelent: 1146 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni