All for Joomla All for Webmasters

Rollet Tábornok: A Francia Idegenlégió ’’Atyja’’

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

Paul Frédéric ROLLET 1875. december 25.-én született Auxerre városában, ahol édesapja az ott állomásozó gyalogos ezred egyik kapitánya volt. Az édesapja állandó áthelyezései ”egy fizikailag intenzív, alapvetően fegyelmezett, de impulzív természetet faragott belőle” - írta róla Torcy tábornok 1902-ben. A fiatal fiú könnyen megtanulta azokat a dolgokat, melyek a katonai élethez szükségesek. Azt is gyorsan megtanulta, hogy az életben egy embernek ki kell állnia és megvédenie elképzeléseit, méltó legyen a nevére, még ha ezzel könnyen szerez ellenségeket is.

Paul Role életét és egzisztenciáját nagyon gyorsan egy dolog határozta meg: ez pedig a Francia Idegenlégió. Két év után - melyet a  Saint-Cyr nevű katonai iskolában töltött el - , a 24 éves fiatal hadnagy 3 évet az Ardennekben, a 91-dik gyalogos ezrednél töltött, ahol befejezte tanulmányait. 

Egy nagy szerelmi történet kezdete, mely egész életvonalát végig vezeti a ’’Nemzet és az Idegenlégió szolgálatában”.

 Rollet hadnagy 1901-ben az első idegen ezredben (1er Etranger) szolgált Dél-Algeriában és lehetőséget kapott Iglis gyarmatosításban a legendás Brundseaux őrnagy parancsnoksága alatt, akivel később újra együtt szolgált egy légiós zászlóaljban a madagaszkári szigeten.

Az első időkben számvivőként , majd szektor parancsnok helyettesként, később az Anosiravo (Diego Suarez)  védelmi terv felelőse lett, melyet teljes és tökéletes áttekintéssel hajtott végre. Készen állt, hogy felhasználja minden tudását a továbbiakban.

1905-ben vissza tért Észak-Afrikába és nagyon gyorsan egy új század parancsnoka lett. Részt vett az öszvérekkel felszerelt  légiósok  élén az algériai-marokkói határon lezajló konfliktusban. Utakat hozott létre , kutakat ásatott és szoros köteléket alakított ki az ott élő és harcoló törzsekkel. Harcolt a a marokkói irredentaisták ellen Oujda térségében. Arra is talált időt, hogy részletes jelentést írjon a százada és az egységek átszervezéséről, tevékenységéről és ez a  dokumentum hamarosan a szolgalati szabályzatban is megjelent.

Folyamatosan kiállt az emberei mellett és ők akár a pokolba is követték szeretett parancsnokukat. A fáradhatatlan parancsnokot 1909-ben századossá léptették elő.

1911-ben Rollet és a százada csatlakozott a Casablanca-i partraszálló egységekhez, majd a marokkói hadjáratokban vett részt. Több mint tizennyolc támadás, csata, ellentámadás és két magas rangú elismerés  került be a személyes dossziéjába és szerzett még nagyobb hírnevet ennek a nagyszerű kalandornak.

1914 és 1918 Hose

1914-ben  Lyautey tábornok és barátja oldalán Marokkóban szolgált , de kénytelen volt egy időre elhagyni a Légiót. Átvezényelték a francia frontra és a 31-dik gyalogos ezred parancsnokává nevezték ki. Harcolt a Longwy-i a Laimont-i és a Vauquois-i csatákban. Képes volt a tartalékos katonáiból egy elit csapatot faragni. Nagy részt vállaltak különböző csatákban: 1915-ben Argonne-ban, 1916-ban Somme-ban és 1917-ben Aisne-ben.

1917. május 18.-án DURLEZ ezredes halála után őt nevezték ki az RMLE (Régiment de Marche de la Légion Etrangère) parancsnokának és így újból légiósai mellett folytatta pályafutását. Később az RMLE Franciaország legkitüntetettebb ezrede lett. A főparancsnokságnak ’’új kitüntetéseket kellett kitalálnia’’, hogy képes legyen elismerni ezt a nagyszerű ezredet. Cumiers, Flirey a Hangard Wood, Soissons, Montagne de Paris, Chaudun, Laffaux felvidék, Hindenburg vonal és a mártírok dicsősége tette 1914 és 1918 között  a jövő számára az RMLE-t felejthetetlenné.

A háború alatt véghezvitt tettei Világszerte ismertté tették Őt, és egy kis jól megérdemelt pihenés után 1919-ben az ezrede élén visszatért Marokkóba. Ekkor az ezred a 3eme REi (3ème Régiment étranger d'infanterie) nevet kapta. Itt újra találkozott régi barátjával Lyautey marsallal. Itt különböző feladatokat láttak el  és megfelezték a zászlóaljat. Az egyik fele támogatási míg a másik fele védelmi feladatokat látott el a nehézségek és hiányosságok ellenére is.

Tíz év Bel-Abbès-ben

A hierarchiában élen haladó Rollet  kialakított egy felvételi képzési programot a Légión belül. Makacsságának és hírnevének köszönhetően sikeresen meggyőzte Párizst , hogy alkalmazzák ezt a programot Marokkóban és 1925-ben kinevezték az első idegen ezred parancsnokává melynek székhelye Sidi-Bel-Abbès. Tíz évet szolgált itt. 1931-ben Ő rendezte a Légió fennállásának 100-dik születésnapjára rendezett felejthetetlen ünnepséget. Később dandártábornokká léptették elő és egy új beosztást hoztak létre: a Légió felügyelője.

Mindazoknak, akiknek szerencséjük volt  megtapasztalni lelkesedését, egy lenyűgöző, acélos férfit láttak benne. A titka az volt: hogy nem csak kért , de képes volt bármit megadni és megtenni az embereiért.

Ez a szabály és a megingathatatlan bizalom érvényes volt egészen 1941 április 16-án bekövetkezett haláláig.

1935 decemberében vissza vonult az aktív szolgálattól, de élete hátralévő részében is elkötelezetten szolgálta a veterán, sebesült bajtársait. Segélyegyleteket hozott létre sok politikus és híres barátjával. Elérte , hogy állampolgárságot kapjanak a Francia zászló alatt  szolgaló Légiósok. Segítséget nyújtott a háborúban nyomorékká vált és koldusbotra jutott katonáknak. 1938-ban a Hadirokkantak Országos Szövetségnek elnökévé választották : egy újabb elköteleződés...

Nem csoda , hogy ezt nagyszerű embert odaadásáért , nagylelkűségéért és a katonáihoz való ragaszkodásáért a Légiósok végleg a szívükbe zárták.

Amikor Rollet a laktanyában kinézett az ablakán, a hátát és karját mindig egyenesen tartotta. Ő mindig tiszta szívből és büszkén szolgált.  

A tábornok személyes titkára Arthur Nicolet légiós így jellemezte Őt:

’’ Rollet a száz csata és a csatában szerzett hegek embere, a háborús kereszt kitüntetése olyan hosszú mint egy kard. Egy erdőnyi kitüntetés és az ezer egy éjszaka csillagai ékesítették ezt a legendába illő hőst, Franciaország első légiósát. Ő egy reneszánsz zöld kapitány, aki eltévedt ezekben a barbár időkben, mégis határozott, nagylelkű  és önzetlen, aki szereti a jó bort,  a csípős paprikát  és a nőket....”

Forrás: "Monsieur Légionnaire "
Fordította: Légiós katona

 

 

Megjelent: 2943 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezni